Foodstyling masterclass

 kamera og objektiver

 

Jeg anbefaler, at du har eller har planer om køb af et spejlreflekskamera eller et mirrorless kamera når du deltager på Foodstyling Masterclass for, at få det bedste udbytte.  
I modul 1, lektion 2 gennemgår vi udstyr, kamera og objektiver. Herunder hvad alle tal og bogstaver på objektiver betyder og hvad, som har betydning for dig, når du fotograferer mad. Du kan dermed sagtens vente med indkøb af kamera til du er kommet i gang med kurset og evt. bruge din smartphone/Iphone som start. 

Leder du efter det rigtige kamera nu eller vil du sikre dig, at det kamera du har kan bruges, så er miniguiden her. 

Først og fremmest så kan alle kameraer tage gode madbilleder. Det er ikke kameraet, som skaber gode madbilleder - det er dig.
Et dyrt kamera betyder ikke automatisk bedre billeder. 

                                 Canon 500D (3500 kr.)                                                                                     Canon 60D (8000 kr)

Når det er sagt, så anbefaler jeg spejlreflekskameraer eller mirrorlesskameraer, da du har flere muligheder for indstillinger og tilknytning af objektiver. 

 

Spejlreflekskamera

Alle kameramærker opgraderer de samme modeller ofte og derfor vil der ikke være stor forskel på de nyeste kamera og dem, som blev lanceret før. Derfor kan du med fordel købe et brugt kamera (modellerne før) og bruge de ekstra penge på et objektiv. 

Jeg anbefaler spejlreflekskamera af enten Canon eller Nikon. De har det største udvalg af objektiver i flere prisklasser, udstyr, samt er kompatible med andre objektiver såsom Sigma og Tamron. 

Alle priser er kun kamera-body, hvilket vil sige et kamera uden et objektiv. Undgå så vidt muligt, at købe et kamera med standard kitobjektiv - brug hellere de ekstra penge på et godt objektiv (se længere nede).

 

Canon: 

Jeg startede ud med et Canon EOS 500D, som jeg stadig har og bruger indimellem, da det er markant lettere end mit nuværende Canon 60D. 

Den opgraderede udgave af Canon EOS 500D

  • Canon 700D (3800,-)
  • Canon 750D (4500,-)

Brugt: Canon 600D eller 650D.


Nikon: 

  • Nikon D5600 (5700,-)
  • Nikon D5500 (4600,-)
  • Nikon D5300 (3500,-)

Alle har Wi-Fi overførsel af billeder

  • Nikon D3400 (3200,-)
  • Nikon D3300 (2400,-)

Ingen Wi-FI

Brugt: Nikon D3200 eller Nikon D5200

 

OBS!

Har du en kamera af et andet mærke end ovenstående, fx. Sony, så kan du sagtens bruge det kamera.


Mirrorless kamera / systemkamera

Langt de fleste mærker producerer gode mirrorlesskameraer. Vælg et mirrorlesskamera, som har et godt udvalg af objektiver tilgængeligt (tjek også prisen på dem, da de ofte er en del dyrere end objektiver til spejlreflekskameraer). 
Du kan med fordel købe et brugt mirrorlesskamera, da de i øjeblikket bliver udviklet i hastig fart og ikke når, at blive forældet. 


Objektiver

Vi gennemgår objektiver og hvilke, som er de  5 bedste til madfotografering på modul 1 i Foodstyling Masterclass. Jeg anbefaler, uanset om du skal fotografere mad eller blot starte ud i fotografering, at du som basis investerer i et 50 mm objektiv.  Det giver dig skarpere billeder, mulighed for mere lys ind i billederne, slørede baggrunde og markant bedre billedkvalitet end det kitobjektiv, som ofte medfølger dit kamera. 

 

Objektiver til Canon og Nikon

  • Canon EF 50mm f/1.8 STM (900,-)
  • Canon EF 50mm f/1.4 USM (2600,-)
  • AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G(1700,-)
  • AF NIKKOR 50mm f/1.8D (1100,-) 

Objektiver til udvalgte mirrorless

  • Sony: E 50 mm F1.8 OSS (2200,-)
  • Olympus: Olympus 45mm f/1,8 (2600,-)
  • Nikon: Nikon 1 18.5mm f/1.8 (1300,-)
  • Canon: (brug en adapter, ingen objektiver, som har lav nok blændetal)

Adaptere:

Med en adapter er det muligt, at fastgøre et spejlrefleksobjektiv til dit mirrorlesskamera. 

  • Canon Mount Adapter EF-EOS M (900,-)
  • Mount Adapter FT1 (1800,-)

Brugt kamera

Du kan med fordel købe et brugt kamera og så investere lidt ekstra i et godt objektiv. Skulle jeg selv starte ud i dag, ville jeg gå efter et brugt kamera en model eller to ældre end det, som ligger på producentens side. 

Det skal medfølge

Du skal ikke betale ekstra for et standard kitobjektiv (fx. 18-55 mm), så bliver du snydt. Herudover er batterioplader, kabel til overførsel af billeder, rem til kamera med kameramærke, CD med programmer ikke ekstraudstyr uanset hvaf sælger påstår, det skal følge med ved køb. 

Shutter count

Shutter Count betyder, hvor mange billeder et kamera har taget og det skal du altid spørge sælgeren om. Det betyder det samme som, hvor mange kilometer en bil har kørt.
Jo billigere et kamera, jo færre billeder kan det tage. For et almindeligt spejlreflekskamera ligger det vejledende tal på 50.000 billeder før, at det er ved, at være træt. Ved et professionelt kamera er det 100.000 billeder. Men et kamera kan sagtens tage flere billeder, det er blot standardtal, som kan guide dig. 

Siger sælgeren fx, at det er et nyt ubrugt kamera og det så har en shuttercount på 45.000 billeder, så skal du nok snuppe et andet kamera. 

Stand

Vær opmærksom på, hvad kameraet er blevet brugt til. Er det blevet brugt på rejser vil det oftere være mere slidt og have fået flere knubs, samt samlet støv/snavs. 

Pris

De fleste sælger deres kamera for dyrt brugt - kamera er igen ligesom biler. Så snart det er ude af butikken, så har det mistet værdi. Og fordi der hele tiden er nye modeller, så går det lynhurtigt nedad med værdien på et kamera. De professionelle kameraer til 20.000 kr + holder prisen mere, ligesom dyrere biler. Mens “billige” kameraer mister værdi - som en tommelfingerregel, skal du ikke betale mere end 50% af købsprisen for et brugt kamera af ældre model. Forhandl prisen - de fleste vil rigtig gerne af med kameraet inden, at modellen bliver forældet.

Levering

Se og prøv altid kameraet før du køber det. Også selvom det er "ubrugt" i en den originale æske. Se også billederne på en skærm inden, at du køber kameraet, for at tjekke for eventuelle fejl/ridser inden i kameraet.